INTRODUCTION: It was aimed to investigate the effect of topical boric acid on healing in the treatment of keratitis.
METHODS: Keratitis was created by randomly 32 of 56 healthy rats with inoculating pseudomonas aeruginosa (1x108 colony-forming units/ml 0.05 ml of solution containing pseudomonas eruginosa-PA-ATC27853) by creating epithelial defects in the corneas and randomly distributed to 4 groups. The remaining 24 healthy rats were randomly divided into 3 groups, so that; group 1 (control group), group 2 (with pseudomonas keratitis), group 3 (with pseudomonas keratitis and 4% boric acid treatment), group 4 (with pseudomonas keratitis and 8% boric acid treatment), group 5 (with pseudomonas keratitis and vancomycin+ ceftazidime given), group 6 (non-keratitis and only 4% boric acid applied), group 7 (non-keratitis and only 8% boric acid applied). At the end of the study, the ocular tissues of the rats were removed and examined histopathologically.
RESULTS: A clinically significant reduction in inflammation was detected in the groups using topical boric acid (p˂0,05). Decreased TGF-β1 staining was detected in the groups in which keratitis + %4 and %8 boric acid was treated topically (p˂0,05). Compared to the infected group (group 2), 4% and 8% boric acid administered groups revealed mild/moderate corneal edema and thickening, degeneration of the corneal epithelium, and mild/moderate inflammation in the interstitial (p˂0,05).
DISCUSSION AND CONCLUSION: Topical boric acid drops may be an important therapeutic factor in tissue healing and in the fight against inflammation in the treatment of keratitis.
GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmada keratit tedavisinde topikal borik asitin iyileşmeye etkisinin araştırılması amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: 56 sağlıklı rattan rastgele 32 tanesinin kornealarında epitel defekti oluşturulup psödomonas aeruginosa (1x108 koloni oluşturan birim/ml pseudomonas eruginosa (PA-ATC27853) içeren solüsyondan 0.05 ml) inoküle edilerek keratit oluşturulmuş ve rastgele 4 gruba eşit olarak dağıtılmıştır. Geriye kalan 24 sağlıklı rat rastgele 3 gruba eşit olarak dağıtılmıştır. Böylece; grup 1 (kontrol grubu), grup 2 (psödomonas keratitli), grup 3 (psödomonas keratitli ve %4 borik asit tedavisi uygulanan), grup 4 (psödomonas keratitli ve %8 borik asit tedavisi uygulanan), grup 5 (psödomonas keratitli ve vankomisin+seftazidim uygulanan), grup 6 (keratit olmayan ve sadece %4 borik asit uygulanan), grup 7 (keratit olmayan ve sadece %8 borik asit uygulanan) olarak oluşturulmuştur. Çalışmanın sonunda sıçanların oküler dokuları çıkarılarak histopatolojik olarak incelenmiştir.
BULGULAR: Topikal borik asit (%4 ve %8) uygulanan gruplarda inflamasyonda anlamlı bir azalma saptanmıştır (p˂0,05). Keratit + topikal %4 ve %8 borik asit uygulanan gruplarda TGF-β1 boyanmasında azalma saptanmıştır (p˂0,05). Şiddetli inflamasyon ve dokularda şiddetli dejenerasyon içeren keratitli grupla (grup 2) karşılaştırıldığında, %4 ve %8 borik asit uygulanan gruplarda yapılan incelemede hafif/orta düzeyde kornea ödemi ve korneal kalınlaşma, hafif/orta düzeyde kornea epitelinde dejenerasyon ve intertisyel dokularda hafif/orta derecede dejenerasyon ve inflamasyon saptanmıştır (p˂0,05).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Keratit tedavisinde topikal borik asit damlaları doku iyileşmesinde ve inflamasyonla mücadelede önemli bir terapötik faktör olabilir.